Bij klussen denk je vooral aan het op- of verbouwen van dingen in en om het huis. Maar klussen kan ook betekenen dat er iets afgebroken, gesloopt of weggehakt moet worden. Een overbodig muurtje bijvoorbeeld of die gedateerde jaren '70 tegeltjes in de keuken. In dat geval heb je niets aan je accuboormachine, maar moet je aan het zwaardere geschut. Zoals een breekhamer. Ook wel beitelhamer, drilboor, sloophamer of jawel, 'jekkerhamer' (van het Engelse jackhammer) genoemd. Welke naam je er ook aan geeft, 1 ding kunnen ze als de beste: slopen.
Hoe werkt een breekhamer?
De slagkracht van een breekhamer wordt uitgedrukt in Joules. Hoe hoger het aantal Joule, hoe meer kracht de breekhamer genereert. Bij zwaarder boorwerk is het aan te raden om een krachtigere machine aan te schaffen. Hoe kun je zien of een machine krachtig is? Dit kan je zien aan het aantal Watt en Joule een machine heeft. Bij elke boorhamer wordt het Wattage en Joule’s aangegeven. Hoe hoger deze zijn, hoe krachtiger de machine is. Het verschilt namelijk nogal of je een smalle sleuf wilt uithakken, of dat er een betonnen vloer opengebroken moet worden. Maar de techniek achter elke breekhamer is hetzelfde. De kop draait niet rond, maar op en neer. Door deze beweging hamert de beitel zich in de tegels of plavuizen. Een gat boren lukt je dus niet met een breekhamer, hier is hij simpelweg niet voor gemaakt
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een breekhamer?
Er zijn verschillende eigenschappen waar je op kunt letten als je een breekhamer gaat toevoegen aan je verzameling gereedschap. Zo heeft de ene breekhamer een hogere trillingswaarde dan de andere. Vaak zijn het de duurdere modellen die voorzien zijn van een technologie die de vibratie in de handgreep vermindert. Zeker als je langdurig aan de slag gaat, is het prettig als de enorme kracht die er bij sloopwerk komt kijken niet volledig door je armen wordt opgevangen. Zo hou je het langer vol en heb je de volgende dag minder last van vervelende spierpijn. Het is dus raadzaam om voordat je tot aanschaf van een breekmachine overgaat na te gaan voor wat voor soort sloopwerkzaamheden je de machine wilt gaan gebruiken. Het is tijdens de sloopwerkzaamheden natuurlijk ook belangrijk dat de breekhamer beschermd is tegen opspringende brokstukken. Let daarom op de stevigheid van het materiaal waaruit de breekhamer vervaardigd is en op het ontwerp van de machine.